Czekoladowe muffiny cukiniowo-marchewkowe z borówkami

Przepis


Składniki
1/2 szklanki czubatej mąki gryczanej
½ czubata szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki konopnej (opcjonalnie)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 kopiaste łyżeczka kakao
2 łyżki wiórek kokosowych
1 średnia cukinia (nie obierać, dokładnie umyć)
1 mała marchewka
1 dojrzały banan
2/3 szklanki mleka
1 łyżka syropu klonowego
kilka posiekanych daktyli (ok. 8)
migdały i nerkowce (posiekane, dowolna ilość)
3 duże kostki gorzkiej czekolady (posiekana, tu: 99%)
Duża garść borówek
Przygotowanie
Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki oprócz czekolady.
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do miski.
Banana rozgnieść widelcem na gładko i wymieszać z mlekiem oraz posiekanymi daktylami. Dodać do reszty składników i wymieszać razem z posiekanymi orzechami, czekolada i borówkami.
Wypełniać foremki na babeczki ciastem do ok. 3/4 wysokości.
Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤