FIT orkiszowy chlebek bananowy ze śliwkami

Przepis


Składniki
150 gr mąki orkiszowej
50 gr mąki gryczanej
110 gr miękkiego masła
2 dojrzałe banany
2 jajka, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Po 1 łyżeczce cynamonu, kardamon, imbir mielony
450 gr śliwek
2 kostki czekolady gorzkiej 99%
Kilka migdałów i orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Masło ubijać 1 minutę, dodać jajka i miksować chwilę.
Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy, zmiksować. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawy. Miksować do połączenia składników.
Dodać do masy pokrojone w kawałki śliwki, zostawiając ok. 5 sztuk. Dodać połowę posiekanych orzechów.
Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch powkładać ósemki pozostałych śliwek, posiekaną czekoladę i resztę orzechów.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤