Tort matcha z kremem kokosowym z malinami
źródło inspiracji: http://flymetothespoon.com/pl/tort-matcha-z-kreme…
Przepis
Składniki na biszkopt
6 jaj
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl erytrytolu (ksylitolu/cukru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka herbaty matcha
Składniki na napar do nasączenia blatów
5 łodyżek trawy cytrynowej
½ limonki
4 gałązki świeżej mięty (plus kilka do dekoracji)
Składniki na krem
150 ml śmietanki kokosowej (temperatura pokojowa)
500 gr mascarpone
3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu zmielonego na puder (lub cukru pudru)
½ szkl wiórków kokosowych
Skórka otarta z 1 limonki
Sok z 1 limonki
5 gałązek świeżej mięty
2 łyżki herbaty matcha
400 gr świeżych malin + 200 gr do dekoracji
Instructions
Przygotuj poncz. Zdrewniałe końce trawy cytrynowej odetnij, usuń zeschnięte wierzchnie liście. Zmiażdż rączką noża resztę łodygi i wstaw do dzbanka razem z kilkoma gałązkami mięty. Zalej 500 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na co najmniej 15 minut. Po tym czasie ostudź i dodaj sok z ½ limonki.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj widelcem i odstaw.
Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj erytrytol (cukier) i miksuj aż masa stanie się gładka i lśniąca.
Dodaj do białek żółtka i wymieszaj łyżką. Następnie przesiej do tej masy mąkę (przesypując ją przez sito) i 1 łyżkę herbaty matcha wraz z 3 łyżkami naparu z trawy cytrynowej. Wymieszaj delikatnie trzepaczką.
Wyłóż spód tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia, a boki nasmaruj masłem i posyp mąką. Wylej na spód ok. 2/3 części ciasta, wyrównaj i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (do suchego patyczka). Wyjmuj i wystudź. To samo powtórz z pozostałą częścią ciasta.
Po całkowitym wystudzeniu pierwszego blatu przekrój go ostrożnie na pół. Najlepiej w tym celu użyć nitki i noża. Najpierw nakrój delikatnie blat naokoło nożem, po czym włóż w tak powstałą szczelinę nitkę, przełóż oba końce na krzyż i pociągnij delikatnie w przeciwległe strony. Powinniśmy mieć 3 blaty.
Przygotuj krem. Zmiksuj śmietankę kokosową z mascarpone i cukrem, dodawaj powoli sok z limonki (po trochu, aby się nie zważyło). Dodaj posiekaną miętę i skórkę z limonki, wymieszaj łyżką. Odłóż 3 łyżki kremu do miseczki i kolejne 4 łyżki do drugiej miseczki. Do tej drugiej dodaj 2 czubate łyżki herbaty matcha i dokładnie wymieszaj.
Złóż tort. Pierwszy blat ciasta nasącz ponczem, wyłóż połowę kremu, na to rozłóż dość obficie maliny. Przykryj drugim blatem i powtórz czynność, ponownie nasączając blat, wykładając pozostałą część kremu i maliny. Przykryj ostatnim blatem, nasącz go resztą ponczu i wyłóż na wierzch odłożone wcześniej 3 łyżki białego kremu. Wygładź. Boki tortu posmaruj zielonym kremem, najeżdżając nim na wierzch. Następnie widelcem zrób na wierzchu fale, zgarniając zielony krem do środka aż kolory się lekko wymieszają. Boki dokładnie wyrównaj. Na wierzchu ułóż świeże maliny i udekoruj miętą.
@Dorota
Skomentuj inspiracje: