Bananowo – marchewkowe muffiny owsiane

Przepis


Składniki (12 sztuk):
• 2 dojrzałe banany
• 2,5 szkl płatków owsianych
• 1 starta średnia marchewka
• 2 jajka
• 250 gr jogurtu naturalnego
• 50 ml mleka
• 7 daktyli
• 1 łyżka chia (lub siemienia lnianego)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 łyżeczki sody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny, po czym odsącz.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Dodaj marchew i resztę składników i zmiksuj blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

Wypełnij papiloty na muffiny do 4/5 wysokości. Piecz 25 minut w 200 stopniach.

Nie używaj papierowych papilotek, ciasto jest zbyt wilgotne i nie da się wyjąć babeczek z takich papilotek. Najlepiej użyj te silikonowe.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤