Bananowo – marchewkowe muffiny owsiane
źródło inspiracji: http://flymetothespoon.com/pl/bananowo-marchewkow…
Przepis
Składniki (12 sztuk):
• 2 dojrzałe banany
• 2,5 szkl płatków owsianych
• 1 starta średnia marchewka
• 2 jajka
• 250 gr jogurtu naturalnego
• 50 ml mleka
• 7 daktyli
• 1 łyżka chia (lub siemienia lnianego)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 łyżeczki sody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny, po czym odsącz.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Dodaj marchew i resztę składników i zmiksuj blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Wypełnij papiloty na muffiny do 4/5 wysokości. Piecz 25 minut w 200 stopniach.
Nie używaj papierowych papilotek, ciasto jest zbyt wilgotne i nie da się wyjąć babeczek z takich papilotek. Najlepiej użyj te silikonowe.
@Dorota
Skomentuj inspiracje: