Podwójnie czekoladowe babeczki na oleju (wilgotne i puszyste)
źródło inspiracji: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2019/04/…
Przepis
Składniki na ok 18 szt:
Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej:
95 g mąki pszennej 450
42 g ciemnego kakao holenderskiego (gorzkie)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru kryształ
80 g cukru trzcinowego jasnego
szczypta soli
2 jajka (L)
80 ml oleju roślinnego
100 ml maślanki
2 łyżki ekstraktu kawowego
Na krem :
200 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki ciemnego kakao przesianego
2 łyżeczki cukru pudru (można pominąć)
Skomentuj inspiracje: