Orkiszowe Kannelbullar - drożdżowe bułeczki cynamonowe

Przepis


Składniki na ciasto
500 g mąki orkiszowej
100 g mąki ryżowej
80 g erytrolu
75 g masła
7 g drożdży instant
250 ml mleka
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 jajko
Składniki na nadzienie
100 g miękkiego masła
80 g erytrolu
2 łyżeczki mielonego cynamonu i kardamonu
1 jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Wymieszać mąki z drożdżami, erytrolem i kardamonem. W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko i lekko podgrzać (nie gotować). Do mąk dodać jajko, a następnie stopniowo wlewać masło z mlekiem, wyrabiając mikserem lub ręką ok. 10 minut. Przykryć nawilżoną wodą ścierką kuchenną i odstawić na min. 30 minut.
Przygotować nadzienie: masło utrzeć z erytrolem i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Posmarować cały prostokąt masa cynamonowo-kardamonową. Zwinąć ciasto w formę ślimaka i pokroić na ok 3 cm kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut.
Posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem i piec ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤