Ciasto z kaszy kuskus z porzeczką

Przepis


Składniki:
120 g kaszy kuskus
100 ml gorącego mleka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła roztopionego
120 g cukru trzcinowego
2 jajka
sok z 1 cytryny
szczypta soli
ok 250 g owoców czarnej porzeczki ( ja użyłam zamrożonych)

wszystkie składniki znajdziecie tutaj



Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wsypujemy kaszę i zalewamy gorącym mlekiem, zostawiamy na ok 15 minut aby kasza spęczniała. Na małych obrotach miksując dodajemy cukier, jajko i sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz masło. Wszystko starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formę keksówki wykładamy papierem pergaminowym, połowę ciasta wlewamy do keksówki, przysypując połową owoców porzeczki, następnie zalewamy resztą ciasta i posypujemy resztą porzeczki.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 1h. Sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera i jest upieczone w środku.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤