Babka cytrynowa

Przepis


SKŁADNIKI
200 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
200 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
cukier puder do posypania
Wielkanoc

PRZYGOTOWANIE

W malakserze ucieramy masło cukrem na gładką masę. Nie przestając mieszać dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy otartą skórkę i sok wciśnięty z cytryny.
Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 minut.



Wystudzoną babkę wyciągamy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤