Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2019/0…
Przepis
Kruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy.
Składniki:
Ciasto:
290g mąki pszennej
140g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska
Mus truskawkowy:
500g świeżych truskawek
4 łyżki wody
6 łyżek miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska
3 łyżeczki żelatyny
Beza włoska opalana:
85g cukru
20ml wody
1 białko
szczypta soli
Dodatkowo:
świeże truskawki, borówki
kolorowa posypka
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2. Mus truskawkowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć do garnka, dodać miód, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż truskawki się rozpadną, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić aż mus lekko stężeje.
3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
4. Opalana włoska beza:
Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białko ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.
5. Dekoracja:
Gotową masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na każdej babeczce rozetki. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować truskawkami, borówkami i czerwoną posypką.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: