Babka czekoladowa z likierem cherry

Przepis


Lekka, puszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:

5 jajek
300g mąki pszennej
200g cukru
250g masła extra
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml likieru cherry (wiśniowego)
4 łyżki kakao
50g mlecznej czekolady
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy

Polewa:
100g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier cherry i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,7l.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

5. Polewa: czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

6. Gotową wystudzoną babkę polać czekoladową polewą.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤