Ciasteczka ptasie gniazdka

Przepis


Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z kajmakiem i czekoladowymi jajeczkami z pewnością będą dekoracją wielkanocnego stołu. Jest to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki dodatek do kawy dla dorosłych.

Składniki:

160g mąki pszennej
100g masła
75g cukru pudru
1 jajko
35g kakao
szczypta soli
olej do wysmarowania formy

Dodatkowo:
13 łyżek masy kajmakowej
39 kolorowych czekoladowych jajeczek

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, jajko i kakao. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

2. Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Schłodzone ciasto włożyć do wyciskarki do czosnku i wyciskać ciasto na papier, tworząc kształt ptasich gniazd. Na środku każdego ciasteczka zrobić wgłębienie nakrętką od butelki, po to aby później można włożyć w nie jajeczka. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

4. Do każdego ciasteczka włożyć po 1 łyżce kajmaku i 3 czekoladowe jajeczka.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤