Makowa tarta na ciemnym spodzie

Przepis


Składniki:

Na ciemny spód:

2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
200 g masła
1 jajko klasy M
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa*: (na około 900 gramów masy makowej)

500 g niebieskiego maku
100 g rodzynek (czasem mieszam z żurawiną)
50 g orzechów włoskich (lub pekan, można też dodać trochę migdałów)
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (można pomieszać z skórką z cytryny)
4 łyżki miodu
100 g cukru
łyżka masła
Dodatkowo:

2 białka jaj
domowy lukier i cukier puder do
foremka aluminiowa z papierem okrągła Stella
*można też użyć gotowej masy w puszce min 850 g
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤