Makowa tarta na ciemnym spodzie
źródło inspiracji: http://www.slodkieokruszki.pl/makowa-tarta-na-cie…
Przepis
Składniki:
Na ciemny spód:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
200 g masła
1 jajko klasy M
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa*: (na około 900 gramów masy makowej)
500 g niebieskiego maku
100 g rodzynek (czasem mieszam z żurawiną)
50 g orzechów włoskich (lub pekan, można też dodać trochę migdałów)
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (można pomieszać z skórką z cytryny)
4 łyżki miodu
100 g cukru
łyżka masła
Dodatkowo:
2 białka jaj
domowy lukier i cukier puder do
foremka aluminiowa z papierem okrągła Stella
*można też użyć gotowej masy w puszce min 850 g
Skomentuj inspiracje: