DROŻDŻOWA BABKA NA JOGURCIE Z POLEWĄ ORZECHOWĄ

Przepis


Zaczyn:

30 g drożdży
1/3 szkl ciepłego mleka
1 plaska łyżeczka cukru
Ciasto:
1 czubata i 1/2 szkl mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko kl M
szczypta soli
mała garść rodzynek wcześniej sparzonych lub namoczonych i odsączonych.
30 g masła roztopionego i ostudzonego
150 g jogurtu naturalnego. gęstego
esencja waniliowa
Polewa z masła orzechowego:
2 łyżki masła orzechowego, gładkiego bez dodatków, bez cukru (jeśli jest już słodzone to pomijamy cukier)
2 łyżki cukru
4-6 łyżek słodkiej śmietanki 30 % (śmietanka ma mieć konsystencje rzadką, nie stałą)



Zaczyn

1. Wszystkie składniki na zaczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤