Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem

Przepis


Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna - 250g
masło - 125g
jajka - 2 sztuki
cukier - 100g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier z wanilią - 1 łyżka
sól - szczypta
Sok owocowy do budyniu:
jabłka - ok. 3-4 sztuki*
gruszki - ok. 3-4 sztuki*
* Do budyniu potrzebujemy ok. 750 ml wyciśniętego soku. Owoce wyciskamy w proporcji 1:1. W zależności od ich soczystości może okazać się, że owoców wykorzystamy nieco mniej.
Budyń owocowy:
sok owocowy - 750ml
budyń śmietankowy - 2 opakowania po 40g
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
cukier - 4 łyżki (pomijamy jeżeli budyń jest słodzony)
Owoce:
jabłka - 1/2 kg
gruszki - 1/2 kg
cukier - 2-3 łyżki
cynamon - ok. 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
śmietana 30% - 500ml
mascarpone - 100g
cukier puder - 1-2 łyżki
kakao lub tarta czekolada - do posypania
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤