Zakręcone tiramisu

Przepis


Moja rolada tiramisu przybrała nieco inną, mniej spotykaną, ale jakże efektowną formę. Deser rodem ze słonecznej Italii na bazie kawy, migdałowego likieru i śmietanowego kremu smakuje obłędnie i świetnie wygląda na talerzu, co sprawia, że bardzo szybko znika pozostawiając na twarzach gości uśmiech zadowolenia.

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
3 łyżeczki cukru wanilinowego
100g cukru
90g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15g kakao

Krem:
4 żółtka
6 łyżek cukru pudru
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%

Poncz:
200 ml wrzątku
3 łyżki kawy
60 ml likieru amaretto
50ml wódki
7ml aromatu migdałowego

Dodatkowo:
kakao
czekoladowe ziarenka kawy

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 36 x 30 cm i piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

2. Krem:
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem na bardzo gładką masę, dodać stopniowo mascarpone i ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. Następnie dodać śmietanę ubitą na sztywno i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.

3. Poncz:
Zaparzyć kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:
Na biszkopcie prostopadle do krótszego boku wycisnąć ze szprycy paski kremu o długości około 10 cm. Następnie biszkopt zagiąć tak, aby przykrył całość i wycisnąć drugie „piętro” kremowych pasków, tym razem już troszkę krótszych. Ponownie zagiąć pozostałą część biszkoptu i udekorować wierzch resztą kremu. Na koniec ciasto oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤