Sernik "Tiramisu"

Przepis


SKŁADNIKI:
Spód:
180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych
50 g masła

Masa serowa:
500 g tłustego twarogu w kostce
2 czubate łyżki serka mascarpone
3 duże jajka
¾ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru amaretto
3 łyżki mąki pszennej

Krem śmietankowy z amaretto:
400 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru amaretto
Ciemne kakao do oprószenia




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spód:
Ciasteczka przekładamy do malaksera, mielimy na pył, można również rozgnieść wałkiem na drobno, masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji mieszamy z ciasteczkami tak aby utworzyć konsystencje mokrego piasku.

Tortownicę o śr 23 cm wykładamy papierem pergaminowym-samo dno, na papier wysypać ciasteczka, wyrównać dokładnie docisnąć do formy. Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.

Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier amaretto, wsypujemy kawę i cukier całość miksujemy ręcznym blenderem, aż nie będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka, wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy. Gdy mamy ser dwukrotnie mielony miksujemy całość mikserem tylko do połączenia.
Nie miksować zbyt długo , by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem z amaretto:
Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce.
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤