Drożdżowe babeczki ze śliwkami

Przepis


Mięciutkie, puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi.

Składniki:

Ciasto:
360g mąki pszennej
150ml letniego mleka
50g masła
80g cukru
2 jajka
30g świeżych drożdży
szczypta soli

Kruszonka:
70g mąki pszennej
30g cukru
30g masła ekstra

Dodatkowo:
400g śliwek węgierek
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu

olej do wysmarowania formy muffinek
1 jajko rozkłócone do posmarowania
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.

2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, wypełnić papierową papilotkę, powciskać śliwki i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.

5. Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 12 babeczek.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤