Pierożki z makiem

Przepis


Farsz:
100 g maku
1 łyżka miodu
1 łyżka
cukru
1 łyżka rodzynek
1 łyżka masła
1 szklanka gorącego mleka
1 żółtko
4 łyżki orzechów włoskich
Mak wypłucz kilka razy , po czym przełóż do rondelka i zalej gorącym mlekiem. Gotuj przez ok. 30 minut, następnie odcedź, wystudź i zmiel przez maszynkę (sitko z małymi oczkami).
Masło rozpuść w rondelku i dodaj zmielony mak. Dodaj również pozostałe składniki (oprócz żółtka). Wymieszaj i gotuj razem przez chwilkę. Ostudź po czym dodaj żółtko i wymieszaj.

Ciasto:
1 żółtko
1 łyżka oleju
szczypta soli
150 g mąki pszennej
gorąca woda
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtko,olej i szczyptę soli. Zacznij zagniatać ciasto powoli dodając wodę, aż powstanie gładkie ciasto.
Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 10 minut.
Po czym ciasto rozwałkuj i wytnij koła. Na każdym ułóż farsz i zlep brzegi.
Pierogi gotuj przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.

Sos:
2 żółtka
200 ml śmietany 30 %
5 łyżek cukru brązowego
laska wanilii
1 łyżka cukru waniliowego
Śmietanę przelej do rondelka, włóż laskę wanilii przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren. Zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrami. Cały czas mieszając powoli dodawaj do śmietanki. Zagotuj.
Sos przecedź przez sitko.
Tak przygotowany sos podawaj z pierożkami.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤