Sernik Oreo

Przepis


Składniki:

na spód

100 g płatków jaglanych
100 g mąki pszennej
ok. 50 g ksylitolu (można więcej)
2 łyżki naturalnego kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 banan

dodatkowo
opakowanie ciasteczek Oreo (176 g)


Płatki jaglane zmielić w malakserze na "pył". Banana zmiksować z odrobiną wody na gładki mus. Do większej miski przesiać mąkę i zmielone płatki jaglane, dodać ksylitol, rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz puree bananowe. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed pieczeniem sernika. Od czterech ciasteczek Oreo oddzielić krem i zachować do jaglanej masy. Czarne herbatniki odłożyć na koniec do dekoracji.

na "sernikową" masę bez sera

300 g suchej kaszy jaglanej
ok. 150 g ksylitolu (można więcej)
2 czubate łyżki oleju kokosowego
+odrobina płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy


Kaszę jaglaną wcześniej uprażyć w garnuszku i ugotować do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, przedtem odrobinę posolić. Jeszcze ciepłą zmiksować na gładki krem, dodając wodę w razie potrzeby. W większej misce przelać roztopiony olej kokosowy z ksylitolem, stopniowo dodając kaszę jaglaną i miksując ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec wsypać odrobinę płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy.
Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki.

Gotowe ciasto udekorować posypką z kakao i pokruszonych herbatników oraz połówkami ciasteczek Oreo. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Dobrze smakuje podane z owocami sezonowymi - truskawkami lub czereśniami.
@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤