Tarta light z kremem pattisiere i rabarbarem

Przepis


Składniki na spód
1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
¾ szkl mąki owsianej
2 jaja
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
70 g erytrolu lub innego słodzika
Składniki na krem
20 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki owsianej
2 żółtka
250 ml mleka
60 g erytrolu lub innego słodzika
2 łyżeczki wanilii w proszku lub ekstraktu z wanilii
Składniki na rabarbar
4 – 5 łodyg rabarbaru
2 łyżki erytrolu lub innego słodzika
Składniki na kruszonkę
¼ szkl mąki owsianej
½ szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
¼ szkl płatków owsianych
¼ szkl siekanych migdałów
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Instructions
Rabarbar kroimy wzdłuż na pół i na mniejsze kawałki. Zasypujemy erytrolem i odstawiamy aż puści sok na ok. 15-30 minut. Po tym czasie odsączamy.
Formę na tartę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Szykujemy spód. Mieszamy mąki z erytrolem i wiórkami i wykładamy na stolnicę. Na środek wbijamy jaja i dodajemy olej kokosowy, wyrabiamy do uzyskania kruchego ciasta. Wyklejamy formę na tartę, nie zapominając o brzegach. Można też ciasto rozwałkować, ale może się za bardzo kruszyć. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.
Szykujemy w tym czasie krem. Połowę mleka zagotowujemy, a resztę mieszamy z pozostałymi składnikami. Kiedy mleko się zagotuje, dodajemy masę jajeczną ciągle mieszając i gotujemy, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy, by lekko przestygł.
Szykujemy kruszonkę. Wszystkie składniki lekko wyrabiamy i kruszymy między palcami. Odstawiamy.
Na podpieczony spód wykładamy krem, na to układamy rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤