Biszkopt z truskawkami
źródło inspiracji: https://slodkipomysl.pl/biszkopt-z-truskawkami/
Przepis
Składniki na biszkopt rzucany (forma 23×34 cm):
5 białek + szczypta soli
162 g drobnego cukru
5 żółtek
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
Krem maślany Russel:
3 jajka
140 g drobnego cukru
300 g masła w temperaturze pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo:
1/2 szkl wody + sok z cytryny, do nasączenia biszkoptu
ok 600 g truskawek świeżych (mogą być mrożone)
świeże truskawki do dekoracji
Galaretka:
3 galaretki o smaku truskawkowym
900 ml wrzątku (do galaretki)
Śmietana do dekoracji:
450 ml śmietanki kremówki, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku
Skomentuj inspiracje: