Budyniowe ciasto ze świeżymi malinami

Przepis


Klasyczne ciasto drożdżowe połączone z delikatną masą budyniową o smaku śmietankowym i orzeźwiającymi słodko-kwaskowymi świeżymi malinami to doskonała propozycja sezonowego ciasta z owocami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

460g mąki pszennej
130g masła extra
2 jajka
6 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
45g świeżych drożdży
szczypta soli

Masa budyniowa:

400ml mleka
1 budyń śmietankowy
2 żółtka
3 łyżki cukru

Kruszonka:
80g mąki pszennej
40g cukru
40g masła ekstra

Dodatkowo:
400g malin
masło do wysmarowania formy
kasza manna do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

1. Ciasto drożdżowe
W mleku rozrobić drożdże i cukier, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

2. Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić.

3. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować masą budyniową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 10 szerszych plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną wyłożonej papierem do pieczenia. Na całej powierzchni ciasta powciskać umyte maliny, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-35 minut.Ciasto wystudzić i posypać na wierzchu cukrem pudrem.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤