Jagodowa fantazja
źródło inspiracji: http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/0…
Przepis
Oryginalne połączenie sera z jagodami jest świetnym pomysłem na wyśmienity, lekki deser na niedzielne popołudnie.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
0,5kg sera białego sera w wiaderku
0,5l śmietany 36%
5 łyżek żelatyny
4 łyżki mleka
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka jagód
1 galaretka jagodowa
Mus jagodowy:
1 szklanka jagód
1 galaretka jagodowa
½ szklanki wody
Dodatkowo:
150ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
jagody do dekoracji
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do formy (u mnie kwiatka 23 cm) i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut.
2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijać.
3. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i rozrobioną w mleku żelatynę, powstałą masę podzielić na dwie części.
4. Jagodową galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dodać zmiksowane jagody i wymieszać z jedną częścią masy.
5. Na wystudzony biszkopt wylać białą masę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylać masę jagodową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
6. Mus jagodowy:
Galaretkę rozrobić w ½ szklanki wody, zagotować, dodać 1 szklankę zmiksowanych jagód. Mus wylać na jagodową masę.
7. Dekoracja:
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i dalej ubijać na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i jagodami.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: