Kefirowe ciasto ze świeżymi malinami

Przepis


Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem słodko - kwaskowych orzeźwiających świeżych malin to moja propozycja na sezonowe ciasto z owocami.

Składniki:

Ciasto:
500g kefiru
4 jajka
130g masła extra
200g cukru
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
400g malin
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki bułki tartej
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszać.

2. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą, ułożyć maliny i posypać brązowym cukrem.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.


@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤