Rustykalna tarta ze śliwkami, cynamonem i nutą imbiru

Przepis


Pachnące cynamonem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, z warstwą świeżych śliwek z dodatkiem wyrazistego, aromatycznego imbiru to świetny pomysł na tartę z sezonowymi owocami.

Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru pudru
szczypta soli

Dodatkowo:
400g śliwek węgierek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Śliwki pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, imbirem i cynamonem.

2. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć śliwkami pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤