Ciasto Stefania z musem malinowym
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/…
Przepis
Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, kwaśnym musem z malin.
Składniki:
1l mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
250g masła
około 40 sztuk herbatników pełnoziarnistych
Mus malinowy:
400g malin
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
1 szklanka wody
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
500g malin
Wykonanie:
1. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą herbatników.
2. Mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.
3. Mus malinowy:
Maliny przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do rozpadnięcia malin. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.
4. Galaretkę rozrobić w 1,5 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Na wierzchu musu malinowego ułożyć maliny jedna obok drugiej, a następnie wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: