FIT serniczek z musem truskawkowym

Przepis


Składniki:

1 kg twarogu sernikowego
400 g jogurtu greckiego
1 szklanka ksylitolu
2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym
2 op. budyniu waniliowego
3 białka jaja kurzego
1 łyżka oleju kokosowego


W jednej misce mieszamy ze sobą twaróg sernikowy, jogurt grecki, ksylitol, olej kokosowy, odżywkę białkową i dwa opakowania budyniu waniliowego. Miksujemy całość przez ok. 1-2 minuty na małych obrotach.
Do białek (w oddzielnej misce) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
Stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy sernikowej. Powinna być bardzo puszysta i lekka.

Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami jaglanymi (lub ryżowymi). Do formy przelewamy masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki.
Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

mus truskawkowy:
1/2 szklanki mrożonych truskawek
1 miarka odżywki białkowej o smaku lodów truskawkowych(może być dalej smak waniliowy)
1 łyżeczka żelatyny + odrobina ciepłej wody
Truskawki miksujemy z odżywką białkową. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do naszego musu. Niewielką ilość rozprowadzamy po wierzchu już ostudzonego sernika, tak aby powstała cieniutka warstwa. C
iasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem.
Sernik podajemy z pozostałym musem, truskawkami i wiórkami kokosowymi.

@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤