WIŚNIOWA CHMURKA

Przepis


Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Szczypta soli

Galaretka z wiśniami
500 g wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe

Bita śmietana
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
4łyżki wody
cukier waniliowy

Beza

5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryn

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Galaretka z wiśniami
Galaretki rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do nich wiśnie. Tężejące wylewamy na biszkopt
Bita śmietana
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową.
Beza

Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i. Piec w 150 stopniach około 25-30 minut.
Wystudzoną beze przełożyć na ciasto. Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Smacznego ;)

@Ola
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤