TORT CZEKOLADOWY
źródło inspiracji: https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/03/tort-…
Przepis
Składniki:
· Ciasto:
-3 jajka
-0,75 szklanki cukru
-0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
-0,5 płaskiej łyżki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki mąki tortowej (w biszkopcie czekoladowym 1 łyżka mąki tortowej)
-1,5 łyżki kakao- (tylko w biszkopcie czekoladowym!)
· Krem:
-1l kremówki
-tabliczka gorzkiej czekolady
· Dodatkowo:
-kakao do posypania, potarta czekolada, wiórki kokosowe
-alkohol do nasączenia
-woda przegotowana
Wykonanie:
Zaczynamy od kremu. Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż do zagotowania (uważajcie, żeby nie przypalić). Chłodzimy 6-8h (a najlepiej całą noc).
Biszkopt biały: Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Składniki sypkie mieszamy w misce. Stopniowo, na wolnych obrotach dodajemy je do ubitych jajek (można przesiać). Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C (w zależności od piekarnika) na około 20-25 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ biszkopt opadnie. Po upieczeniu, wyciągamy, czekamy aż ciasto ostygnie. Biszkopt czekoladowy: Ponownie wykonujemy ten punkt (robimy drugi biszkopt). UWAGA. Wykonujemy wszystkie instrukcje tak samo, poza jednym wyjątkiem: dajemy 1 łyżkę mąki tortowej oraz 1,5 łyżki kakao (składniki suche muszą być w tych samych ilościach w obu biszkoptach).
Z upieczonych biszkoptów zdejmujemy wierzchnią część (delikatnie!). Dzielimy ciasto na pół za pomocą nitki. Nacięłam biszkopty na rogach i przecięłam je nitką.
Kremówkę z czekoladą ubijamy na wysokich obrotach.
1/4 szklanki wódki dolewamy do 1/4 szklanki wody przegotowanej. Pierwszy blat ciasta wkładamy na talerz i nasączamy. Nie należy dawać zbyt dużo alkoholu, ponieważ całkowicie zdominuje smak ciasta.
Wykładamy 1/5 kremu, później jeszcze raz biszkopt (inny kolor), alkohol, krem i dwa razy ponownie to samo (układamy biszkopty na zmianę; ciemny-jasny, itd.). Została nam 1/5 kremu do wysmarowania brzegów ciasta.
Wierzch ciasta możemy udekorować potartą czekoladą, kakao, wiórkami kokosowymi, itd. Brzegi ciasta wyłożyłam pokruszoną wierzchnią ciasta. Możecie użyć potartej czekolady, zostawiam do Waszej inwencji twórczej
@Rurka
Skomentuj inspiracje: