SERNIK MOJEJ BABCI

Przepis


Składniki:
Ciasto:


3 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
0,5 kostki margaryny
2 łyżki smalcu (lub po prostu margaryny)
4 łyżki śmietany lub mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa twarogowa:


1 kg twarogu
2 łyżeczki budyniu śmietankowego
1,5 szklanki cukru
150 gramów margaryny (lub masła)
8 jajek
cukier waniliowy
cytryna (skórka z całej, sok z połowy)




Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania ciasta, łączymy żółtka z cukrem, margaryną i smalcem.
Dodajemy mąkę, kakao, śmietanę i proszek do pieczenia, ugniatamy.
Wykonujemy masę twarogową- użyłam twaróg wiejski, więc zaczęłam od zmielenia go. Kiedy kupujecie twaróg we wiaderku, nie ma takiej potrzeby.
Ucieramy margarynę z cukrem, 1 jajkiem, sokiem i skórką z cytryny.
Dalej miksujemy, dodajemy po porcji twarogu i 1 jajku, naprzemiennie, aż wykorzystamy składniki.
Na koniec dodajemy budyń.
Dzielimy ciasto na dwie nierówne części, większą część wkładamy między papier do pieczenia i wałkujemy. Wykładamy partiami na blachę.
Wylewamy masę serową.
Ponownie wałkujemy ciasto między papierem do pieczenia i wykładamy na górę. (Spód musi być wyłożony całkowicie, a na górze zostawiamy łaty).
Pieczemy około 1h w 160°C.
@Rurka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤