GALARETKOWIEC

Przepis


Składniki:
6 galaretek w proszku
1l śmietany kremówki
4 łyżki żelatyny
cukier waniliowy
pół szklanki mleka
Wykonanie:
Rozpuszczamy 5 galaretek (każdą w jednej szklance wody) i zostawiamy w lodówce do stężenia.
Kroimy galaretki na małe kawałki.
Rozpuszczamy ostatnią galaretkę w dwóch szklankach wody.
Zalewamy żelatynę wodą i ostawiamy na 5 minut.
Podgrzewamy mleko, zalewamy nim żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę przez sitko (dla pewności, żeby nie było grudek).
Wrzucamy pokrojone galaretki do śmietany, mieszamy łyżką (tężeje bardzo szybko!) , wylewamy masę na blachę (użyłam obręczy plastikowej).
Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch masy.
Schładzamy w lodówce.
@Rurka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤