Ciastka grzybki

Przepis


Składniki na około 20 średniej wielkości grzybków

Ciasto kruche

mąka pszenna 2 szklanki 450 g
szczypta soli
cukier puder 1/2 szklanki około 80 g
żółtka z 2 dużych jaj
margaryna 200 g
zimna woda 3 łyżki
Krem orzechowy

mleko w proszku 1 szklanki
mleko 70 ml
miękkie masło 1 łyżka
cukier wanilinowy 16 g
orzechy włoskie 100 g
serek mascarpone 200 g
śmietana 30 % 200 ml
cukier puder 2 łyżki
Ponadto

suchy mak 1-2 łyżki
białko z 1 jajka
Polewa kakaowa

masło 50 g
cukier 1/2 szklanki
mleko 4 łyżki
gorzkie kakao 3 łyżki
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną margarynę i zimną wodę, wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem ciasto zagniatamy na stolnicy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie kule, spłaszczamy je i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Orzechy z grubsza siekamy i prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszamy. Kiedy orzechy wystygną mielimy je w blenderze. W rondlu umieszczamy mleko, masło i cukier wanilinowy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy energicznie, aby pozbyć się grudek. Dodajemy zmielone orzechy, chwilę podgrzewamy i odstawiamy masę do wystudzenia. Serek mascarpone ubijamy z wcześniej przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy mocno schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywny krem. Partiami dodajemy do kremu wystudzoną mieszankę z mleka w proszku, stale miksujemy. Gotowy krem przekładamy do miski i chłodzimy w lodówce.
Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części z przeznaczeniem na kapelusze, które pieczemy na foremkach do kruchych babeczek, drugą na blaszki i trzonki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy od foremek krążki, układamy na zewnętrznej, natłuszczonej stronie foremki i lekko formujemy nasze kapelusze. Od pierścienia wykrawamy blaszki tak, aby były nieco mniejsze od kapeluszy, robimy na środku dziurkę wielkości odpowiedniej do trzonka. Natomiast z trzeciej części ciasta formujemy trzonki, a grubszą końcówkę maczamy w białku i maku. Wszystkie części ciasta pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 10-15 minut. Ciasto studzimy na kratce.
Kapelusz nadziewamy kremem, przykrywamy blaszką i umieszczamy trzonek. Kapelusze delikatnie zanurzamy w polewie.
W rondlu umieszczamy masło, cukier i mleko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z palnika i szybciutko dodajemy przesiane kakao, energicznie mieszamy.
Ciastka przechowujemy w lodówce, najlepsze do jedzenia są po paru godzinach lub następnego dnia, kiedy ciasto nieco zmięknie.

Smacznego
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤