Ciasto kora dębu, kora orzechowa

Przepis


Ciasto kora dębu, kora orzechowa
Ciasto kora dębu, kora orzechowa i kora brzozy, właśnie z takimi nazwami się spotkałam na to cudownie wyglądające ciasto, zależy od regiony Polski każdy chyba ma swoją nazwę. Bakaliowe placki przełożone kremem budyniowym z delicjami, a wierzch ciasta wykończony owocami pod galaretką. Wspaniale wygląda i tak też smakuje, zachwyci Waszych gości tego jestem pewna.


Składniki na formę 26 x 38 cm

Ciasto ( proporcje podane łącznie, należy podzielić na pół i upiec dwa osobne placki )

białka z 8 jaj
żółtka z 4 jaj
drobny cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 100 g
orzechy włoskie 150 g
orzechy laskowe 100 g
rodzynki 100 g
migdały garść
Krem budyniowy

budyń śmietankowy 2 x 40 g
mleko 600 ml
cukier puder 100 g
masło 82 % tł. 250 g
ponadto, delicje brzoskwiniowe 2 opakowania, galaretka brzoskwiniowa 2, gorąca woda 2 szklanki, brzoskwinie z puszki.
Przygotowanie

Z całości mleka odlewamy niecałą szklankę i mieszamy z budyniami. Pozostałą ilość przelewamy do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do zagotowania, aż zacznie kipieć. Budynie wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy, doprowadzamy do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując na średnich obrotach miksera do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Należy jednak pamiętać, aby masło i budyń były o tej samej temperaturze.
Wszystkie bakalie mielimy w malakserze, dzielimy na dwie równe części ( można posiekać ręcznie, ale bardzo drobno). Białka z 4 jaj ubijamy na sztywno i partiami dodajemy połowę cukru, stale miksując. Następnie dodajemy żółtka z 2 jaj, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy połowę, miksujemy na najniższych obrotach miksera lub mieszamy ręcznie. Następnie dodajemy połowę bakalii, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasta, wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez 30 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 160 °C. W ten sam sposób pieczemy drugi placek.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki. Brzoskwinie kroimy w plasterki.
Wystudzone placki przekładamy kremem budyniowym. Ciasto smarujemy połową kremu budyniowego, układamy delicje czekoladą w dół, lekko dociskamy. Wykładamy drugą cześć kremu i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy drugi blat ciasta, a na nim układamy plastry owoców i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy przez całą noc.
Blaty ciasta i delicje można nasączyć ponczem na bazie mocnego alkoholu i kawy- tak jest w większości przepisów.

Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤