TORT STRACCIATELLA

Przepis


SKŁADNIKI (tortownica 22cm)

Biszkopt:

5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa stracciatella:

500ml śmietanki kremówki 36%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
70g startej lub pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady

Do nasączenia blatów:
szklanka mocnej kawą z łyżką cukru

Dodatkowo:
bita śmietana do wykończenia wierzchu i boków
wiórki czekolady do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do
wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Biszkopt kroimy na 3 blaty.

Masa straciatella:
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny miksujemy razem. Żelatynę.podgrzewamy,.aż.się.rozpuści..Do.masy.dodajemy.wiórki.czekoladowe.i.lekko.ciepłą.żelatynę.i.mieszamy.

W tortownicy z obręczą układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy kawą. Wykładamy 1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również nasączamy następnie kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie wierzch i boki tortu smarujmy bitą śmietaną, dekorujemy startą czekoladą i np. orzechami

@Ola
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤