Pijana Chmurka

Przepis


Pijana Chmurka
Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27×37)
szklanka = 250 ml

Składniki na bezowy spód:

5 białek
szczypta soli dla ułatwienia ubijania
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki maku
3/4 szklanki wiórków kokosowych
Białka ubijamy na bardzo sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łyżki pianę łączymy z makiem i wiórkami, po czym masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem).
Składniki na krem:
500 ml mleka 3,2%
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 g masła
W 100 ml mleka rozpuścić mąki. 400 ml mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć, dolewamy do niego mleko z mąkami i energicznie mieszając, gotujemy, aż masa stanie się jednolita i gęsta. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło rozbijamy mikserem i dodajemy do niego łyżka po łyżce masę przygotowana z mleka, pilnując, by ta poprzednia została dobrze wkręcona. Ważne, by masa i masło miały jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.
Składniki na bezę:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na bardzo sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy są ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 50 minut w 140 stopniach.
Składniki na galaretkę:
2 galaretki o smaku malinowym
kubek malin (mogą być mrożone)
3 szklanki gorącej wody
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do niej maliny.
Pozostałe składniki:
słoik dżemu malinowego 400 ml
12 dużych okrągłych biszkoptów (około 100 g)
50-70 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów ( najlepiej likier kokosowy, ale może być także wódka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤