Kynuté skořicove šišky s rozinkami łamane przez drożdżowe cynamonowe szyszki z rodzynkami
źródło inspiracji: http://czechypopolsku.pl/kynute-skoricove-sisky-s…
Przepis
Co potrzebujecie:
500g mąki
3 żółtka
100 g masła
120 g cukru
szczypta soli
otarta skórka z połowy cytryny
3 opakowania waniliowego cukru
100 g rodzynek
50 g drożdży
300 ml mleka
100 ml rumu do namoczenia rodzynek
cynamon
Co robimy: mąkę mieszamy z masłem, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i waniliowym cukrem, równocześnie dodając letnie mleko, na koniec namoczone wcześniej w rumie rodzynki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia, Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i odstawiamy na kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 minut. W międzyczasie rozgrzewamy olej. Należy pamiętać, żeby szyszki nie smażyły się zbyt szybko, bo to niestety zakończyć się może surowym ciastem w środku. Po usmażeniu należy je odsączyć na papierze. Na sam koniec posypujemy bądź obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem. Efekt jak na zdjęciu. Krecik się umorusał, biedaczysko myśli, że coś wszama.
Dobrou chuť
@Oliver
Skomentuj inspiracje: