Kynuté skořicove šišky s rozinkami łamane przez drożdżowe cynamonowe szyszki z rodzynkami

Przepis


Co potrzebujecie:

500g mąki

3 żółtka

100 g masła

120 g cukru

szczypta soli

otarta skórka z połowy cytryny

3 opakowania waniliowego cukru

100 g rodzynek

50 g drożdży

300 ml mleka

100 ml rumu do namoczenia rodzynek

cynamon

Co robimy: mąkę mieszamy z masłem, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i waniliowym cukrem, równocześnie dodając letnie mleko, na koniec namoczone wcześniej w rumie rodzynki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia, Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i odstawiamy na kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 minut. W międzyczasie rozgrzewamy olej. Należy pamiętać, żeby szyszki nie smażyły się zbyt szybko, bo to niestety zakończyć się może surowym ciastem w środku. Po usmażeniu należy je odsączyć na papierze. Na sam koniec posypujemy bądź obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem. Efekt jak na zdjęciu. Krecik się umorusał, biedaczysko myśli, że coś wszama.

Dobrou chuť

@Oliver
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤