Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, masą malinową i serduszkami
źródło inspiracji: https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/2018/…
Przepis
Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, orzeźwiającą masą malinową i serduszkami z galaretki to fajny pomysł na odrobinę słodkości do małej czarnej z drugą połówką.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
150g masła
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
3 jajka
170 ml mleka
150g mlecznej czekolady
Masa malinowa:
300ml śmietany 36%
1 szklanka malin
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 galaretka malinowa
Wykonanie:
1. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę pszenną dodać kakao i proszek do pieczenia.
3. Jajka zmiksować na puch dodać mleko i wcześniej rozpuszczone masło.
4. Połączyć suche i mokre składniki dodać cukier i cukier wanilinowy.
5. Czekoladę pokruszyć-pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
6. Masę czekoladową przełożyć do foremek.
7. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm i zostawić do zastygnięcia. Po tym czasie wykrawaczem w kształcie serca wyciąć serca z galaretki.
9. Śmietanę ubić z śmietan-fixem, ciągle ubijając dodać cukier puder, a na końcu zmiksowane maliny.
10. Babeczki udekorować masą malinową i serduszkami z galaretki.
@Ewelina
Skomentuj inspiracje: