Torcik czekoladowy walentynkowy

Przepis


Ciasto czekoladowe:
130 g mąki pszennej tortowej
2 duże jajka
140 g cukru trzcinowego ( użyłam cukru Demerara )
30 g cukru białego
120 g masła
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
50 g kakao
55 g gorzkiej czekolady
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( można pominąć )
Krem czekoladowy:
230 g gorzkiej czekolady ( można pół na pół z mleczną )
2 łyżki kakao
2 duże jajka
3 łyżki cukru ( jeśli używacie czekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć )
5 łyżek wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w granulkach lub w proszku )
250 ml śmietany kremówki 36 %
Nasączenie:
50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy )
50 ml wody
Dodatkowo:
2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
250 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego, np. różowego lub czerwonego
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤