Mus czekoladowy z kaszy jaglanej

Przepis


Delikatny i lekki mus czekoladowy o lżejszej konsystencji i mniej słodki, niż proponowany ostatnio klik. Wspaniała alternatywa dla czekoladowego deseru tradycyjnie przygotowanego na bazie bitej śmietany.


Składniki na 1-1,2 l musu

kasza jaglana 100 g
mleko bez laktozy, krowie, roślinne 350 ml
jogurt naturalny Zott 180 g
dobrej jakości gorzka czekolada minimum 60 % kakao 140 g
cukier trzcinowy 2 łyżki – opcjonalnie
Przygotowanie

Kaszę w woreczku gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Mleko i jogurt przelewamy do kielicha blendera, dodajemy czekoladę, cukier i gorącą kaszę. Wszystkie składniki miksujemy przez 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Konsystencja powinna być gładka, a masa mocno napowietrzona. Mus przelewamy do słoiczków, kieliszków i odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch naczyń owijamy folią spożywczą i chłodzimy parę godzin w lodowce. Przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤