Tort czekoladowy z czekoladową posypką...

Przepis


Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:

Biszkopt:

5 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ciemnego kakao
Krem:

500ml śmietany kremówki
400g mlecznej czekolady (użyłam 52%, ale możecie wykorzystać Waszą ulubioną 32% lub dać część czekolady ciemnej, jeśli lubicie mniej słodkie kremy)
500g serka mascarpone
Posypka:

100g wiórków kokosowych
50g niesolonego masła
1 – 2 czubate łyżki cukru
Nasączenie:

około 1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy, przestudzonej
1 łyżeczka likieru kawowego lub wódki (można pominąć)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤