Makowiec japoński

Przepis


Jedno z tradycyjnych wypieków przygotowywanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Makowiec japoński znany jest również jako makowiec z jabłkami. Delikatne i bardzo wilgotne ciasto wypełnione po brzegi bakaliami z lekko migdałowym aromatem. Wykończone polewą czekoladową, ale to kwestia indywidualna co lubicie bardziej. Ciasto bardzo szybko się robi gdyż nie ma żadnego spodu kruchego, a to dodatkowy atut tego ciasta przy świątecznym zawirowaniu. Godne polecenia !


Składniki na formę o wymiarach 42 x 25 cm

gotowy mielony mak 400 g
jabłka winne 4-5 sztuk
roztopione masło 130 g
cukier drobny kryształ 2/3 szklanki
cukier wanilinowy 16 g
aromat migdałowy
jajka 9
mielone orzechy włoskie, migdały 1,5 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
kasza manna 10-12 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
Polewa czekoladowa

masło lub margaryna 150 g
mleko lub woda 1/3 szklanki
cukier drobny kryształ 1/2 szklanki
gorzkie kakao 3-4 kopiaste łyżki
Przygotowanie

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i zasypujemy kaszą manną.
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy mak, jabłka z kaszą, bakalie, masło, proszek do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pianę dodajemy partiami i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170 °C (wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Ciasto od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę, cukier, mleko umieszczamy w rondlu i rozpuszczamy, co jakiś czas mieszając. Kakao przesiewamy i dodajemy na samym końcu, mieszamy energicznie i odstawiamy na parę minut. Polewę wylewamy na ciasto, wyrównujemy.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤