Seromakowiec z kratką

Przepis


Seromakowiec z kratką

Seromak, czyli seromakowiec lub sernik z makiem. Połączenie dwóch pysznych wypieków w jednym, dodatkowo z kruchą i lukrowaną kratką. Obowiązkowe ciasto na Boże Narodzenie. Ciasto wilgotne, aromatyczne, a przechowywane w chłodnym miejscu długo zachowuje świeżość.


Składniki na formę 25 x 25 cm

Ciasto kruche

mąka pszenna około 2 szklanki
szczypta soli
zimne masło 200 g 82% tł.
żółtka z 2 jaj
zimna woda 2-3 łyżki
Masa makowa

masa makowa 850 g
posiekane orzechy włoskie
rodzynki sułtańskie
aromat migdałowy
skórka kandyzowana
jabłko
białko z 1 jajka
kasza manna lub kleik ryżowy 3-4 łyżki
kieliszek rumu – opcjonalnie
Masa serowa

ser twarogowy wiaderko 1 kg Piątnica
jajka 3
masło 100 g
cukier puder 1/2 lub 2/3 szklanki
ziarenka z laski wanilii
skrobia ziemniaczana 2-3 łyżki
roztrzepane jajko
lukier: cukier puder 2/3 szklanki, sok z cytryny lub woda 1-2 łyżki
skórka kandyzowana na wierzch
Przygotowanie

Zimne masło kroimy w mniejszą kostkę. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misie malaksera i siekamy do uzyskania zwartego, gładkiego ciasta. Przy wyrabianiu ręcznym ciasto początkowo siekamy nożem lub siekaczem. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąka i zagniatamy dość szybko. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód, nakłuwamy widelcem. Ciasto w formie umieszczamy w lodówce lub zamrażarce na 10-30 minut, a pozostałe na kratkę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Po upływie tego czasu spód ciasta zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 10-13 minut.
Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i mocno odciskamy nadmiar soku. Białko z jajka ubijamy na sztywną piane. Następnie dodajemy pozostałe składki do masy makowej tj. aromat, kasza, jabłko, białko, skórkę kandyzowaną, rum i mieszamy. Masę makową wykładamy na spód ciasta, wyrównujemy.
Masło rozpuszczamy, studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wydrążamy ziarenka z laski wanilii. W misie robota kuchennego umieszczamy ser twarogowy, cukier, żółtka, masło, mąkę ziemniaczaną, ziarenka wanilii mieszamy na średnich obrotach. Partiami dodajemy ubite białka i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Następnie masę serową wykładamy na masę makową, wyrównujemy wierzch. Ciasto przekładamy na stolnicę, posypujemy mąką. Cienko wałkujemy i wykrawamy radełkiem paski na kratkę. Układamy na wierzchu masy serowej i delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ( nie gorące ) ciasto polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤