Tarta czekoladowa z dżemem truskawkowym

Przepis


Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem i dżemem truskawkowym Łowicz to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym słodkość czekolady idealnie komponuje się z orzeźwiającymi owocami w każdej postaci.

Składniki:

Kruche ciasto:

150g mąki pszennej

100g masła ekstra

30g cukru pudru

30g kakao

1 jajko

szczypta soli

masło do wysmarowania formy

Krem czekoladowy:

250ml śmietanki 30%

50g czekolady mlecznej

200g czekolady deserowej

50g masła extra

Dodatkowo:

280g dżemu truskawkowego Łowicz

kakao

Wykonanie:

1. Kruche ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 35cm x 11cm wysmarowanej masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.

2. Krem czekoladowy:

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamane na kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

3. Dżem z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a następnie gorący wylać na spód wystudzonej tarty i pozostawić do wystudzenia.

4. Większą połowę kremu czekoladowego wylać na dżem truskawkowy i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch tarty udekorować resztą kremu czekoladowego i posypać kakao.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤