Świąteczny sernik na pierniczkach

Przepis


Klasyczne świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu.

Składniki:

Masa serowa:

1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka)

180g masła

250g cukru

6 jajek

9ml olejku pomarańczowego

5 łyżek budyniu śmietankowego

Dodatkowo:

450g pierniczków w czekoladzie

200g białej czekolady

4 łyżki mleka

Dekoracja:

niebieska posypka

czekoladowe niebieskie gwiazdki

Wykonanie:

1. Masa serowa:

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.

2. Spód tortownicy o średnicy 26cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

3. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą i posypać kolorową posypką, a następnie udekorować srebrnymi gwiazdkami.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤