Japoński makowiec z musem jabłkowym

Przepis


Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłoniew połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek.

Składniki:

Makowiec:

4 jajka

1 szklanka cukru pudru

200g maku

125g masła

350g jabłek startych o grubych oczkach

100g rodzynek

10ml aromatu migdałowego

2 łyżki likieru amaretto

1 łyżeczka proszku do pieczenia

8 łyżek kaszy manny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

masło do wysmarowania formy

Mus jabłkowy:

810g prażonych jabłek w słoiku

2 galaretki jabłkowe

1/2 szklanki wrzątku

Krem:

250g mascarpone

200ml śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

Polewa:

120g białej czekolady

25g masła extra

2 łyżki śmietany 30%

zielone perełki

wiórki kokosowe

Wykonanie:

1.Makowiec

Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty makowe.

2. Mus jabłkowy:

Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Krem:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części.

4. Polewa:

Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.

5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami.
@Ewelina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤