Babka cytrynowa

Przepis


Babka cytrynowa
(składniki na keksówkę 26x12 cm)

1 szklanka = pojemność 250 ml

4 jajka (osobno białka i żółtka)
200 g miękkiego masła
2 szkl. mąki pszennej tortowej
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

Masło utrzeć z cukrami.
Dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując.
Wlać sok z cytryny oraz skórkę.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Połączyć.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 45-50 min.

Studzić w formie.
Po wystudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
@Karolina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤