SERNIK CYTRYNOWY (BEZGLUTENOWY)

Przepis


Składniki:


na cynamonowy spód


1,5 szklanki płatków jaglanych
2-3 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka masła orzechowego
1 łyzeczka cynamonu
1/2 banana

W jednej misce łączymy ze sobą płatki jaglane, mąkę i cynamon.
Masło orzechowe blendujemy z bananem i odrobiną ciepłej wody, a następnie dodajemy do pozostałych składników wraz z cynamonem i miodem. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy nim spód natłuszczonej wcześniej formy.
Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni C.


na masę cytrynową

1,5 szklanki płatków ryżowych
1 szklanka mleka (może być roślinne)
kilka łyżek wiórków kokosowych
150 g serka wiejskiego (lub chudego twarogu)
2 białka z jajek klasy M
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła)
kilka łyżek płynnego miodu (do smaku)
łyżeczka cukru waniliowego

Płatki ryżowe zalewamy w garnuszku ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Dolewamy szklankę mleka, dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy.
Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Ugotowane płatki, po lekkim przestygnięciu, blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy serek wiejski, skórkę i sok z cytryny, cukier trzcinowy, miód i cukier waniliowy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce łączymy ją z masą cytrynową.
Wykładamy na podpieczonym spodzie, a następnie pieczemy przez kolejne 30-40 minut w temp. 200 stopni C.
Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce na co najmniej godzinę przed podaniem.

@Wiktoria
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤