Tort z truflami

Przepis


Składniki na ciasto (tortownica, śr 20cm):

200 g mąki pszennej
80 g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
200 ml mleka
200 g drobnego cukru trzcinowego
170 ml oleju rzepakowego

Krem z truflami – krem z truflami:
400 ml śmietanki kremówki 36%*
350 g cukierków truflowych, posiekanych
120 g gorzkiej czekolady, połamanej
150 g serka mascarpone, schłodzonego

Dodatkowo:

ok 150 g konfitury żurawinowej/malinowej/wiśniowej
3/4 szkl wody + 2 łyżeczki kakao, do nasączenia
Polewa – Drip z gorzkiej czekolady:
100 ml śmietanki kremówki 30% lub więcej
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤