Tort migdałowy z masą budyniową
źródło inspiracji: https://aletorcik.pl/tort-migdalowy-masa-budyniow…
Przepis
BISZKOPT MIGDAŁOWY
5 jajek
3/4 szklanki cukru
10 dag mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag migdałów (bez skórek i zmielonych)
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
barwnik żółty (opcjonalnie)
5 łyżeczek likieru amaretto o smaku migdałowym
3 łyżeczki przegotowanej, letniej wody
MASA BUDYNIOWA
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe (każdy po 35 g)
3 łyżki cukru (4 dag)
10 dag migdałów (bez skórek i zmielonych)
20 dag masła
2 łyżki likieru amaretto
30g cukru pudru
DEKORACJA
4 dag wiórków kokosowych
1,2 dag płatków migdałowych
16 całych migdałów (obranych ze skórki)
Skomentuj inspiracje: