Migdałowa szachownica

Przepis


Składniki na ciasto jasne:
240 g mąki pszennej tortowej ( 1,5 szklanki )
4 duże jajka
165 g cukru ( 3/4 szklanki )
8 łyżek oleju
8 łyżek letniej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub 0,5 łyżeczki sztucznego aromatu migdałowego
Składniki na ciasto ciemne:

Wszystkie składniki tak samo jak do ciasta jasnego, z tym, że odejmujemy 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dodajemy 3 łyżki przesianego kakao.

Krem budyniowo - maślany:
600 ml mleka
2 żółtka
110 g cukru ( 0,5 szklanki )
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1 - 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub kilka kropel sztucznego aromatu migdałowego
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej lub pół na pół
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤